X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92817
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

[KİLİTLİ]

atmacamana atmacamana 26.06.2008 14:07:00
Balık Kartalı Konusunda Türe Ait Bilgiler için desteğinizi bekliyorum. Yaptığım araştırmalara göre 22 balık kartalı fotoğrafını 20 üyemiz fotoğraflamış. 2008 yılı içinde bu sayının hem üye hem fotoğraf kalitesi olarak artmasını diliyorum. Sevgilerimle

AZİM AZİM 19.01.2012 18:58:00

Cavit Bey 09.04.2011 tarihinde çok yükseklerde (Herhalde göç ediyordu)

görmüş ve karesini almıştık.(Birtan Hoca ile) Takip etmemize rağmen askeri bölge üzerine geldiği için takip edememiş ve onu kaybetmiştik. Daha sonra aynı saatlerde yakınlardaki bir gölette (alçak uçuş) görülmüş ve daha sonra kaybolmuş ; bir daha görülmemiştir. Demek ki göç yolları üzerinde ( veya yolunu kaybetmiş de olabilir) Kıbrıs da varmış.

diskuso diskuso 19.01.2012 12:05:00

Geçen yıl ABD nin kıyı şehri olan ve dünyanın en büyük yat limanlarından birine sahip Annapolis şehrinde 4 balık kartalı yuvasını gözlemleme imkanım olmuştu. Balık kartalları yuvalarını kıyıdan 10-15 metre uzakta teknelerin kıyıya oturmaması için dikilen ışıklı direklere yapmışlardı, direkler metalden, yaklaşık 3-4 metre yükseliğinde, uzunluklarının yaklaşık üçte birlik kısmına genişçe bir veranda (2x2metre) yapılmış halde idi. Bu veranda belki işçilerin lambaları rahatça değişitirebilmeleri ya da yuva yapan kuşlar için özellikle yapılmışlardı.

Bundan bir iki yıl önce Zafer Tekin in girişimi ile Kozanlık Gökgölet e 3 telefon direği dikildi ve üzerine araba lastikleri geçirildi. Kuşlar o direklere kondular ama bir yuva girişiminde bulunmadılar. Sanıyorum o lastikler balık kartallarının yuva yapabilmesi için pek geniş değillerdi. Bizde birkaç yerde pelikan yuvaları yapıldı, o genişlikte biraz daha yüksekçe yapılırsa sanıyorum balık kartalları, belki akkuyruklular yuva yapabilir.

zien zien 19.01.2012 11:28:00

Cavit bey eğer üreme döneminde tekrar görme şansım olursa en az bir ailenin düzenli olarak buralarda yazı geçirdiği anlamına gelir değil mi?

Bu da oldukça güzel bir durum. Bazı köylüler "beyaz bir kartalın kayalıklarda yuvası var galiba oralarda uçarken görüyoruz" şeklinde sözleri olmuştu. Bir fotomuhabir de her sene Muradiye Şelalesi civarında gördüğünü söylemişti.

Geçen sene 2 defa aramaya çıktık ama bulamadık. Bakalım belki bu sene buluruz.

atmacamana atmacamana 19.01.2012 11:19:00

Sevgili Ali Şenel, bu tür kayıtlar çok önemli.Son iki yılda çok fazla fotoğrafları gelmeye başladı.Bu çok iyi bir işaret.Mayıs 2011 - Van demek üreme döneminde oralarda olduğunu gösterir.Genellikle martı ile karıştırıldığından bilgili kuş gözlemcileri ve fotoğrafçıları haricinde tanıyan olmaz.Balık çiftlikleri sahipleri ile mutlaka görüşün ve sohbet edin vakit ayırın.Çekilen fotoğrafları sitelerden gösterin.Bazıları balıklarımızı çalıyor diye onları vuruyorlar.Bazıları da sadakamız diyerek dini duyguları nedeni ile dokunmuyorlar.Konuşursanız anında vazgeçiyorlar.Paylaşım için teşekkürler.Sevgilerimle

zien zien 18.01.2012 08:51:00

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=68292

Uzaktan kaydını da almıştım.

zien zien 18.01.2012 08:49:00

Türe katkısı olabilir düşüncesi ile paylaşmak istedim. Daha önce Van ve civarında kaydı var mı bilemiyorum ama geçen yıl mayıs ayında Van gölü kıyısında gördüm ve görüntüledim. Tam olarak 6 mayıs 2011. Gördüğüm yer Bendimahi sulak alnına yakındı. Bir gazeteci de Muradiye şelalesi civarında bu türü gördüğünü söylemişti. Epey aradık ama bulamadık.

Galiba göç ederken kısa süreli uğruyor. Yuvası var diyen de duydum ama zannetmiyorum.

Bu coğrafya için bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

kemal497 kemal497 25.08.2011 03:29:00

balık kartalını giresunun görele ilçesinde ağustos-eylül aylarında sahil şeridinde uçarken sürekli görmekteyiz..

karapençe karapençe 28.10.2010 23:39:00

Yaklaşık 3 yıl önce K.çekmece Gölü

dkokenek dkokenek 7.11.2009 23:11:00

Kasım ayında Adana-Tuzla 1 kayıt Volkan PEK ve Derviş KÖKENEK

riyatg riyatg 8.02.2009 16:56:00

Cavit abicim, KOSK sırasında bu arkadaşın Yumurtalıkta, Akyatanda ve Göksu deltasında birer adet kışladığını gözledik. Sevgiler

KANDIZLIK KANDIZLIK 19.09.2008 20:51:00

Merhaba,

Angıtların kursak/taşlık larıyla ilgili tarama yaparken rastladığım bir paragraf :

/Balık kartalının parmaklarının alt yüzeyinde, balıkların kaymasına mani olmaya yarayan özel dikenler vardır/, fakat yazının başında da sonunda da kaynak bilgisi yok, belki bu detay başka kaynaklardan sogulanabilir. Ya da çok usta kamufle olabilen arkadaşlarımız alttan pençelerine odaklı çekimler yapacaklar :-)))

http://www.nedirbilelim.com/dizin4/kuslar-aves.html

21. satır.

Selamlarımla.

Arslan.

MuratC MuratC 17.09.2008 14:12:00

Tür bilgilerini okurken dikkatimi çekti. Bence balık kartalına ait çok önemli bir detay eksik kalmış. Dış ayak parmağını çift taraflı kullanan tek yırtıcı olduğu yazılıyor. Yani isterse 3 parmak önde biri arkada yada yakaladığı kaygan balıkları daha iyi tutabilmek için bu parmağı arkaya çevirip 2 parmak önden 2 parmak arkadan tutabiliyor.

kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Osprey

selamlar

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT